WELKE TUINTEGEL BEN JIJ?
Als je ertoe komt om tegels te kiezen verlies je soms je weg in het enorme aanbod. Vaak is het een moeilijke evenwichtsoefening tussen wat je mooi vindt, wat makkelijk in onderhoud is en natuurlijk het totale kostenplaatje.
Daarom een kleine oplijsting van wat je kan vinden op de markt, wat voor-en nadelen kunnen zijn en wat een beetje de actuele trends zijn.
Wat blijft zijn de natuursteentegels. Verkopers verpakken ze in prachtig gevonden exotische namen (‘Galaxy Grey’) maar ik beperk me hier tot de meest essentiële soorten.
In tegelvorm blijft de meest gebruikte kalksteen blauwsteen (blauwe hardsteen). Veelal aziatische import maar ook Belgische of Ierse producenten proberen concurrentieel te zijn, dus het overwegen zeker waard. En noem die Chinese variant geen blauwsteentegel. De bruine kringen die na verloop van tijd onherroepelijk zichtbaar worden wijzen op zijn hoge dolomiet gehalte.
Graniet, een stollingsgesteente, gebruiken we veel. Betaalbaar, mooie kleurnuance en goede antislipwaarden.
Witsteen zorgt meteen voor veel charme maar is niet voor iedereen geschikt wegens vlekgevoelig. Impregnatie kan dit wel verhelpen. Ikzelf ben er grote favoriet van en maar stoor me niet aan een beetje vervuiling. De trottoirs in Bourgogne zijn er vaak in uitgevoerd. Zacht aan de zool en meteen een Zuiders gevoel.
Basalttegels zijn dan weer heel donker (stollingsgesteente) en kunnen in gevlamde afwerking mooi zijn in sommige projecten.
Kasseien zijn eigenlijk een topic apart maar ik wil toch de Gres platine vermelden. In formaat 60x60 een superleuke tegel die niet gaat vervelen door zijn vele kleurnuances.
Naast de tegels in natuursteen heb je de kleiklinkers. Prachtige tijdloos materiaal in aardetinten met een klassevolle uitstraling. Te verkrijgen in diverse formaten en voor ons leuk te leggen in vele mogelijke patronen of als afboording. Mos tussen de voegen? Tja, waarschijnlijk wel, maar ik vind dat mooi ;) Toch een nadeel, de prijs en het beperkte kleurenassortiment.
Keramische tegels zijn aan een grote opmars bezig. Vorstvrije tegels van 2 cm dik in alle geuren en kleuren. Zo kan je mooi je binnentegel laten doorlopen in je tuin. Die grote keuze is meteen ook hun sterkste troef. Wel rekening houden met de snelle rotatiesnelheid van het gamma dus bij plaatsing is het raadzaam een paar extra tegels te bewaren. Het is ook een goede keuze voor wie vlekgevoeligheid een belangrijk punt is. Informeer wel goed naar de R-waarde (antislipwaarde).
De betonmannen blijven natuurlijk niet achter.
De klassieke betonklinker lijkt zijn herintrede te doen. Door innovatie in formaten en een uitgebreid (kleuren) gamma maar vooral de prijs weer sterk gewild. Sommige beantwoorden ook aan de vraag om meer na te denken over waterinfiltratie, denk hierbij aan een bufferklinker.
Helemaal leuk wordt het met de grootformaat betontegels. Ebema is er met hun megategels al lang mee bezig. Ze hebben een functioneel Carreau gamma maar ook een high-end product. Gezelligheid en beton, het lijkt een antoniemen paar maar met het Megasmooth-gamma bewijzen ze het tegendeel. Zinnenstrelende beton :) Maar prijzig..
En wat is groot? 1m x 1m was groot. Nu niet meer. Wij plaatsen betontegels van 2m x 2m. Dit van producenten Eurodal en Stelcon. De industriële look is helemaal in. En ook heel leuk om een originele trappenconstructie mee in elkaar te botsen.
Keuze te over dus. Hopelijk maakte ik u reeds wat wijzer. Ik adviseer u graag ter plaatse om geschikte keuze te maken.