Groendak
Toenemende verharding, hogere bouwlagen en klimaatverandering. Het belang van dak-en gevelgroen wordt steeds groter.
Vaak uit noodzaak (want waar moet die tuin anders komen?) maar gelukkig ook steeds meer uit overtuiging.
Dit met mooie esthetische resultaten.
De voordelen van een groendak?
Het is mooi want u helpt uw buurt vooruit met een groene uitstraling, hoe klein de oppervlakte ook. Een aangename woon-of werkomgeving is fijn voor iedereen en vele kleintjes maken toch ook een verschil.
Maar ook uw portemonnee vaart er wel bij want uw plat dak gaat langer mee. Door de hogere isolatiewaarde bespaart u op verwarming. In vele gemeenten krijgt u nog een duwtje in de rug van vadertje staat. De investering is zo snel terugverdient.
Je draagt ook bij tot biodiversiteit. Vooral onze broodnodige insectenvriendjes zullen je dankbaar zijn voor hun nieuwe speeltuin van liefde en lust.
Intensief betekent een volwaardige tuin op het (garage) dak, een full-option tuin zonder beperking. Bomen, gazons, heesters en vaste beplanting en terrassen. Alles is mogelijk zoals bij een tuin op volle grond. U merkt vaak niet eens dat u op een dak bent eens u in de tuin vertoeft.
Spreekt voor zich dat de dragende constructie hier op aangepast moet zijn. Er moet ook voldoende opbouwhoogte worden voorzien. Reken op 40 à 50 cm hoogte.
Belangrijkste is dat dat de waterhuishouding goed in evenwicht is.
Bij veel regen moet het overtollig water dat niet gebufferd wordt vlot kunnen wegstromen van het dak. Bij langdurige droogte moet het gebufferde water kunnen verdampen om de beplanting en gazons te kunnen helpen tijdens stresserende periodes.
Een extensieve daktuin is het meest simpele. Een beperkte opbouwhoogte van 7cm is al voldoende. We voorzien enkel een drainerende mat en aangepast extensief daktuinsubstraat.
Hierop plaatsen we meestal sedum (vetplanten). Deze kunnen gezaaid worden of er worden kant-en klare matten vegetatiematten geplaatst. Ondertussen kan je deze matten ook al in een meer gevarieerde vorm vinden met sedum, grassen en kruiden.
Zo heeft u 's avonds meteen al uw kant-en klaar groendak. Over het onderhoud hoeft u zich geen zorgen te maken want dat is er bij deze daktuinvorm quasi niet.
Dus waarom uw plat dak of zelfs het dak van uw tuinhuis niet in een groen jasje steken?
Hoe groendak aanleggen?
Nadat de hellingsbeton en de dakdichting (roofing of EPDM) geplaatst is komen wij aan de beurt.
We plaatsen eerst een wortelvaste folie als extra bescherming voor het dak (en zo vermijden we waterinfiltratie door wortelgroei). Sommige EPDM's zijn reeds gekeurd voor groendaken.
Hierop komt een drainerende mat. Deze mat zorgt voor vlotte afvoer van overtollig hemelwater.
Bovenop deze afvoermat plaatsen we een vochthoudende minerale plaat (MSP), best te vergelijken met rockwool. Het is deze vochtregelaar die bij langdurige regen het water opslorpt en bij droogte weer afgeeft én zo cruciaal is voor de goede waterhuishouding.
Uitdikken kan met verschillende soorten substraten. Onder de terrassen voorzien we licht uitdikkingsmateriaal (bvb. foamglas met een soortelijk gewicht van 110kg/m³!) en schakeren we lustig verder met kalibers granulaten. Voor de groenzones doen we dit met aangepast daktuinsubstraat. Dit bevat veel mineralen en weegt beduidend minder dan teelaarde.
Voor grote hoeveelheden of moeilijk te bereiken plaatsen doen we beroep op grote silo's die het substraat opspuiten.
En hiermee is uw dak klaar voor afwerking en zit u binnenkort te genieten te midden van uw eigen gecreërde natuurpracht.
Alles is mogelijk op een dak of boven garages. Een daktuin is maatwerk en u doet best beroep op een specialist.
Neem dus gerust contact op voor advies of planning van uw groendak.