Waterdoorlatende verharding als wapen in de strijd tegen wateroverlast

Ook in ons land valt er elk jaar minder neerslag uit de lucht. Maar als het regent, dan regent het vaak hard. Die overvloedige regenval zet de riolering onder druk, met overstromingen tot gevolg.

Bij Tuinen Cobbaert willen we onze bijdrage leveren aan de efficiënte afvoer van het regenwater. Daarom geven we voor opritten, tuinpaadjes, terrassen of rond bomen zoveel mogelijk de voorkeur aan waterdoorlatende verhardingen.

Deskundige in hemelwaterafvoer

Tuinen Cobbaert is een van de deelnemers aan de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Dat betekent dat biodiversiteit voor ons altijd centraal staat bij de aanleg van tuinen.

We willen de natuur dus alle kansen geven, want zo maken we mee het verschil in de strijd tegen de klimaatopwarming én tegen extreme regenval.

We stellen daarom altijd een volledig plan voor de hemelwaterafvoer op, vanuit de ambitie om de openbare riolering te ontlasten en hemelwater zoveel mogelijk op te vangen (in regenwaterputten op maat) of te laten infiltreren in de bodem (via infiltratiebekkens). Ook groendaken dragen zowel bij aan de biodiversiteit als aan de efficiënte afvoer van regenwater.

Advies nodig?

 

waterdoorlatende funderingen

Verhard enkel wat nodig is

Ontharden in plaats van verharden staat hoog op de agenda van de Vlaamse regering. En dat is ook zo bij ons. Wij verharden namelijk enkel waar en wanneer er geen andere optie is. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van hoe wij ‘waterdoorlatend verharden’.

 

 

Halfverharding met biopolymeren

Voor tuinpaden kiezen we al enkele jaren voor de halfverhardingen van Koers. Die bestaan uit biopolymeergebonden grindkorrels. Qua uitzicht lijken ze wat op klassieke dolomiet, maar halfverhardingen zijn milieuvriendelijker. De bindingen tussen de granulaten worden namelijk automatisch hersteld bij het contact met water. Dankzij dit zelfherstellende vermogen hoeven geen plastic honingraten gebruikt te worden om de steentjes op hun plaats te houden en spoorvorming te vermijden. Ideaal dus voor wandelpaden, fietspaden en opritten.

 

Koers halfverharding met biopolymeren

Terradec

We zijn gecertificeerd plaatser van de waterdoorlatende verhardingen van Terradec. Dit systeem van harsgebonden granulaten is naast waterdoorlatend ook onkruidwerend, naadloos, antislip en duurzaam. Het is vergelijkbaar met een steentapijt, maar dan voor buiten. Het grote voordeel?

De Terradec buitenvloeren zijn de dag na de plaatsing al gebruiksklaar. Ze zijn bovendien in verschillende kleuren verkrijgbaar en milieuvriendelijk.

Bij de vervanging van een Terradec-afwerking kunnen de granulaten namelijk gebroken worden en hergebruikt worden op dezelfde plaats.

 

Terradec waterdoorlatende verharding tuinen cobbaert Koksijde

Grasparking

Een grasparking is groen, ecologisch én waterdoorlatend. De aanleg ervan is echter niet aan iedereen gegeven. De opbouw vereist namelijk specifieke expertise. En die hebben we. We zorgen voor een funderingssubstraat waarin het gras vlot kan wortelen.

De straat- of egalisatielaag werkt vervolgens oneffenheden weg en zorgt voor een doorwortelbare ondergrond. Finaal wordt het gras ingezaaid in ecorasters (grind- of grastegels uit kunststof) of betongrasdallen opgevuld met grasdalsubstraat. In het laatste geval kiezen we vaak voor de waterpasserende tegels van Ebema Stone & Style (Grasslines, Aviena Square…).

 

Groenparking aanleg met dallen

Grindplaten

Grindplaten in 100% HDPE - high-density polyethyleen zijn al vijftien jaar een veelgekozen oplossing voor een waterdoorlatende oprit.

Deze honingraatmatten (of grindstabilsatiematten) worden bovenop de funderingslaag geplaatst en opgevuld met grind in tal van mogelijke kleuren en kalibers. Deze afwerkingslaag voelt aan als een harde, betonnen ondergrond, maar heeft een veel natuurlijkere look. Met honingraten vermijden we bovendien spoorvorming bij veelvuldig verkeer.

 

grindplaten honinggraat waterdoorlatende verharding

Drainbeton

Wat als een betonvloer niet alleen robuust en duurzaam, maar ook nog eens waterdoorlatend zou zijn? Dan combineer je het beste van twee werelden. Het is een mogelijkheid waar wij heel sterk in geloven. In plaats van (gepolierd) beton in de tuin, kies je dan voor drainerend beton als afwerkingslaag.

Dit waterdoorlatende beton (of drainerend schraal beton) zetten we al langer in als waterdoorlatende fundering, maar vindt nu ook zijn toepassing als toplaag.

waterdoorlatende draaibeton

Toch geen waterdoorlatende verharding?

Ook dan denken we met je mee hoe we ons steentje kunnen bijdragen door het regenwater op te vangen en het daarna te hergebruiken in de tuin in plaats van het af te voeren naar de riolering.

Wil je ook graag waterdoorlatend verharden in je tuin?

Neem contact op met Christoph.

Advies of een voorstel op maat?

Waterdoorlatende verharding in de Tuin door Tuinencobbaert

Hoe contacteren we jou best?