Tuinbezoek Passchendaele Memorial Gardens

Zeven tuinen, markant afgebakend door felrode balken verwijzen in kleur en vorm naar een poppy.
De bloem is symbool geworden van hoop tijdens de oorlog, vooral na het gedicht van Majoor John McCrae (+1918).

Houten wandelbalken nodigen je uit op ontdekking en laveren je over een herinnering aan een kraterig en modderig landschap, tot diep in de bodem doordrenkt met het bloed van +- 450000 soldaten.

Deze 3de slag om Ieper, of de slag om Passchendaele werd een totaal zinloze episode in de oorlog.

Bij het beëindigen van deze veldslag, toen november 1917, werd een terreinwinst geboekt van 8km, die volledig verloren ging tijdens de 4de slag om Ieper begin 1918...

Elke tuintje, ingericht door een staat die deelnam aan deze slag, wordt telkens ingevuld met 3 middellen: remembrance through Visual Art, Plant Symbolism en Literature. De Natievlag wappert fier over de safe harbour die de tuin lijkt te symboliseren.

Het landschap, de verhoudingen en afstand van de tuintjes, de historiek en heraldiek, de zinloosheid en fierheid, winst, verlies, leven en dood. Je kan niet anders dan deze haast mythische plaats sereen benaderen.

De tuinen van Canada, Amerika, Australië en Duitsland zijn al ingericht, de rest opent de komende 2 jaren.

De Memorial Gardens maken deel uit van het kasteeldomein van Zonnebeke en kaderen in een groter masterplan ‘The Legacy of Passchendaele’.

Voor het ontwerp tekende landschapsarchitect Geert Bossaert.

Voor mij een prachtige plaats om even stil te staan en me te tonen hoe landschapsarchitectuur de geest van het verleden perfect kan vatten zodat deze episode uit onze geschiedenis niet vergeten wordt.

Zeker een bezoek waard!

Ps: in Brasserie De Volks(b)(m)ond kan je eventuele zwaarmoedigheid te lijf met spijs en drank :)

Geschreven op 13 December, 2016 Delen op facebook
Wij delen uw e mail met niemand.