ONZE FAMILY-TREE ROBIN

Daar zijn ze weer, de voorjaarsbloeiers.

Ze kondigen de nakende lente aan, een welkom geschenk na een slepende winterperiode.Krokusjes steken hun kopje voorzichtig uit de grond en samen met een aantal bloeiende heesters start de symfonie van het groeiseizoen.

Ook voor bomen is een voorjaarsbloeier vaak een goede keuze.

ONZE FAMILY-TREE ROBIN

Ideaal om te plaatsen zichtbaar vanuit de woning.  Het voorzichtige lentezonnetje geeft nog niet genoeg warmte maar vanuit je cocon kan je al genieten van de natuurpracht.  En als het even kan zorgen we voor een plaats zichtbaar vanuit verschillende perspectieven in je huis.

Helemaal leuk wordt het natuurlijk als je een standplaats kan vinden die ook vanop straat te zien is en zo je buurt wat helpt opfleuren.  Want opvallen doen ze!

Mijn favoriet is  Amelanchier arborea ‘Robin Hill’ of krentenboompje in het Nederlands.  Dit is onze familieboom geworden.  En Robin werd zijn toepasselijke koosnaam.

Een mooi moment was de aanplanting met onze jonge kids.   Ondertussen groeit Robin rustig mee met ons gezin en vond een koppel duiven al hun favoriete tak.  

Zo’n family-tree aanplanten is zeker een aanrader om met je kinderen te doen!

Bij ons thuis zien we Robin tijdens het afwassen (maakt deze klus een héél stuk fijner) of vanuit de ramen op de eerste verdieping.  Dit vogelperspectief geeft een extra toets.

De Amelanchier bloeit in het voorjaar in grote overdaad aan witte bloemen.  Na de bloei komt het blad en verdwijnt hij in de overdaad van kleuren in de tuin wat naar de achtergrond.  Er zijn wat vruchten in de zomer maar voor deze variëteit eerder beperkt.

De vruchten van het krentenboompje werden vroeger als vervanger van krenten in brood en gebak gebruikt, vandaar zijn Nederlandstalige naam vermoed ik 

Maar in de herfst maakt hij een grootste rentree met een uniek kleurenpalet, spectaculair van oranje naar geel.

Tenslotte geeft ook hij zich gewonnen en buigt zijn hoofd voor de komst van koning winter. Het vallende blad geeft de naakte structuur van zijn kroon bloot en biedt een mooie sierwaarde.

En hiermee is de vier seizoenen symfonie rond (ik hoor zo Antonio Vivaldi in mijn hoofd, jij ook?).

Deze variëteit kan ook in kleine tuinen (5 à 8m hoogte) en als multistam is hij ronduit schitterend.

Contacteer me gerust voor info of advies.  Groet, Christophe