EEN DUINENTUIN VS STERIELE TUIN
Met het lengen van de dagen word je vaak wakker met heerlijk vogelgefluit, zalig niet?
Toch gaat het niet zo goed met onze inheemse vogelpopulatie, ook vanuit de hoek van imkers klinkt het dat we meer aandacht moeten hebben voor onze insecten.
Hier is een verantwoordelijkheid weggelegd voor ons als tuinonwerpers en aannemers..
Terecht wordt in de ontwerpfase vaak gevraagd om onderhoudsarm te denken, kwestie van tijd en kosten te besparen in de toekomst.
Je kan hier natuurlijk 2 kanten mee uit.
Al te vaak wordt er gekozen voor wat ik noem de steriele tuin.
Veel bestrating, eventueel een beetje kunstgras en misschien in het beste geval een schaamstruikje, liefst dan nog groenblijvend want bladval dat hebben we niet graag.
Dit is jammer genoeg de nieuwe 13-in-een-dozijn-verkavelingstuin geworden, vlijtig gekopieerd en serieel aangelegd tegen onklopbare prijzen.
Daar zit je dan op je plastiek te genieten van je nagebootste tuin. Pas op, kunstgras heeft zeker zijn plaats op de markt, ik zie dit meer als een nicheproduct.
Je hoort het al, niet echt onze stijl. . . .
Ik hou meer van te werken met streekeigen beplanting die ruimte krijgt om te groeien. Zoals helmgras in grote zandvlaktes, gecombineerd met duindoorn of duinrozen. Laat maar groeien. Liefst dan nog op een hellend parcours. Een beetje Rock’n Roll kan geen kwaad.
Want ten slotte claimen de gebouwen al veel ruimte dus geef de omgeving rond het gebouw maar terug aan de natuur en maak gebruik van haar capaciteiten om alles in balans te trekken.
Met oordeelkundige aanplant kunnen we dit effect nabootsen en onderhoudsvriendelijk maken. Dus aub, snoei niet elk jaar het helmgras terug maar zorg gewoon voor voldoende zand zodat de plant zich kan verjongen door het constante gevecht tegen opstuivend zand.
Deze tuinvorm zorgt voor een mooie integratie van je tuin in de ruimere context van ons duinenlandschap, vergt een minimum aan onderhoud en afvoer van biomassa en de insecten of nachtelijke bezoekers van je tuin zullen je heel dankbaar zijn.
Contacteer me gerust voor meer advies over beplanting en bestratingsmethodes.