Een andere kijk op bomen

Een non-fictieboek over bomen?  Wekenlang op diverse bestsellerslijsten in Europa?

Hierin slaagde auteur Peter Wohlleben, boswachter van  beroep in het Eifelgebied met zijn boek  ‘Het verborgen leven van bomen’.  Hij deelt  hierin op unieke wijze zijn kennis van bomen en vertaalt ze naar voor ons herkenbare begrippen.

Want bomen zien.  Ze voelen en ruiken, zijn sociaal, ze denken en kunnen zelfs onthouden.  Om nog maar van hun wandelingen te zwijgen!

En toch bekijken wij mensen bomen niet (meer?) als volwaardige levende wezens.   Tenzij je als zonderlinge boomknuffelaar wil worden bekeken 

Na het lezen van dit boek, doorspekt met begrijpbare anekdotes uit zijn jarenlange praktische ervaring en aangevuld met wetenschappelijke fundering, kijk je toch wel anders aan tegen onze bomenrijkdom.  En zie je meteen hoe vaak er fout wordt omgegaan met onze bomen wegens gebrek aan kennis.

In de vrije natuur groeien de kleintjes met hun fijngevoelige blaadjes ingesteld op het restlicht op onder de kroon van hun moeder die hen via haar wortelgestel helpt met nodige voedingssupplementen. Een strenge opvoeding waardoor de boompjes maar langzaam groeien.  Traag maar goed.

Pas als de moeder ouder wordt en uiteindelijk wordt geveld door natuurkracht krijgen de jongelingen extra en feller zonlicht.  Ze passen hun bladerdek  binnen de 3 jaar supersnel (naar boomnormen toch) aan en dan begint de race naar boven.  Tot het gat in het luchtruim weer gedicht is.  Dit opgroeien zit vol gevaren maar in groep helpen de bomen elkaar.

In de kwekerijen of in onze tuinen is geen plaats voor deze benadering want wij mensen hebben hiervoor gewoon ‘geen tijd’.

De tuin moet af, de boom moet het als solitair met zijn gehandicapt wortelstel alleen zien te redden, zonder hulp van soortgenoten, en moet natuurlijk liefst snel omhoog.  Dus geen speeltijd, meteen naar boven.

Helemaal triestig wordt het dan voor de bomen die de auteur treffend als ‘straatkinderen’ omschrijft, aangeplant langs onze lanen in erbarmelijke groeiomstandigheden.

Wel kunnen wij als vakmannen onze klanten de juiste boom aanraden, een goede standplaats aanwijzen en hem omringen met de beste zorgen.  Alle extra kennis over onze grote stille vrienden is hierbij welkom.

Deze vele weetjes vindt je in het boek:

‘Het verborgen leven van bomen’ auteur Peter Wohlebben ISBN 978 94 005 0732 6

Geschreven op 31 Januari, 2017 Delen op facebook
Wij delen uw e mail met niemand.