DRAAG OOK JE STEENTJE BIJ

Volgens een recente internationale studie staat België op een bedenkelijke 3de plaats van meest verharde land ter wereld.

De terrassen die we nu renoveren zijn gelukkig de laatste generatie waarbij beton als onderfundering gebruikt werd.  Je kent het wel, de algemene aannemer werd gevraagd de vloerplaat van de woning verder te gieten.  De aanleg van oprit, terras of tuin kon zo worden uitgesteld tot de bouw financiëel verteerd was.

DRAAG OOK JE STEENTJE BIJ

De huidige kleine percelen zorgen er voor dat we als tuinontwerpers of -aanleggers nu meestal volledig in het bouwproces zijn ingeschakeld, want eens de vloer binnen klaar is wil men graag met propere voeten binnen.   Oprit dus…

Daarnaast is uit vele schadegevallen het inzicht gekomen dat beton onder een (tegel)verharding meestal geen goed idee is.

Eruit dan?  Wel, met wat geluk ligt ze mooi onder helling.  Dan kan je werken met (dure) drainagematten etc. om insijpelend vocht te kunnen afvoeren en vorstschade te vermijden.  Maar meestal is dit niet het geval.

Dus beton uitbreken.  Vaak staat de betonplaat helemaal niet in verhouding tot benodigde draagcapaciteit.  Betonplaten 30 cm dik, (dubbel) gewapend met 8mm ijzer zijn geen uitzondering.   Kloek en zeker, dat zijn wij, Belgische aannemers 

Na de beton kwam stabilisé, op zich al beter drainerend en bufferend.  Maar nog steeds cementgebonden en vaak wettelijk niet beschouwd als waterdoorlatend.

De nieuwe trend gaat nu meer naar pure niet-cementgebonden granulaten.

Het volledig loslaten van stabilisé in denkwijze is voor ons aannemers -gewoontedieren en vrij conservatief (jaja, die 10-jarige aansprakelijkheid), niet evident.

Toch zijn er veel voordelen aan het opbouwen van een pad, oprit of terras enkel bestaande uit granulaten.

De belangrijkste voor mij is dat de verwerking ervan niet tijdsgebonden is.

Je laat 1x alles komen op de werf en verwerkt stelselmatig wat je nodig hebt.  Dus niet elke dag op en af naar de betoncentrale achter het anderhalf kubiekje zandcement (met risico op overschot).  Scheelt direct flink wat arbeidstijd, diesel en mooi meegenomen: CO2-uitstoot.  Ook kan het water terug naar de ondergrond.

Afhankelijk van die ondergrond start je met grove granulaten, schakerend met een middenkorrel om te  eindigen met een fijne steenslag 0-4  als bestratingslaag.  Alles netjes laagsgewijs aangetrild en hierop kunnen de meeste afwerkingsmaterialen worden geplaatst.

De klassieke beton-en kleiklinkers of betonnen megategels, maar zeker ook halfverhardingen als siergrind (al dan niet in grindmatten) en mijn favoriet ‘Vlaamse’ kleischelpen-think local..  

De granulatensector boomt als nooit tevoren, mede dankzij de aangescherpte regulering over waterhuishouding. 

Ik zie hier dus vooral de voordelen van in en ga graag mee in deze evolutie.

Nu alleen nog wat mijn stabilisé-reflex kwijtgeraken 

Contacteer me gerust voor advies.