De Groene Geheimen van Parijs

Het Parijse stadsbestuur heeft een begroeningsplan aangekondigd tegen 2020.  Er zal één miljoen m2 dak- en gevelgroen geïnstalleerd worden, 30 ha nieuwe publieke parken worden aangelegd, elke school krijgt een pedagogische tuin en er worden 20.000 nieuwe bomen aangeplant.


Dit ambitieus plan is niet langer wat morrelen in de marge maar een concrete ommezwaai in het denken over leven in de stad.
Stadsgroen maakt gezonder en socialer, lokt toeristen en kan hele buurten mee opwaarderen. 

Coulée verte - wandelen in de lucht 
Eind jaren 80 werd dit buitendienst gestelde treinviaduct omgetoverd tot één langgerekt park.  Je kan er wandelen vanaf de Bastille en helemaal doorgaan tot het park Bois De Vincennes.
De route is 4.5 km lang.  Je wandelt er 3 verdiepingen hoog en doorkruist het ganse 12de arrondisement.
Onder het park zijn de hoge bogen omgetoverd tot hippe maakateliers en winkeltjes, samen genoemd Le Viaduct des Arts.
De Promenade was sinds zijn voltooiing het eerste en enige verhoogde park ter wereld, maar het heeft ondertussen navolging gekregen met het High Line Park in New York.
Toen wij er wandelden vergaten we even dat we middenin een grootstad liepen.  Door zelf 3 hoog te lopen worden de impossante gebouwen gereduceerd tot een menselijkere maat.
Knap en visionair.
Pioniers in stadsontwikkeling
Het Parc de la Villette is een ander succesverhaal.
Dit immense park aan de rand van het 19e is werd met zijn 55 hectares meteen het grootste park van Parijs en, op Père Lachaise na, het grootste groengebied van Parijs. Voor wie houdt van weejes: 4000(!) bomen verdeelt over 13 soorten - en geen enkele genummerd- hoe onderhouden ze dit toch?
Voorheen waren hier slachthuizen gevestigd, die in 1974 werden gesloten. Het park werd vanaf 1986 aangelegd, naar een ontwerp van Bernard Tschumi.
In het park bevinden zich tien thematische tuinen zoals een drakentuin, een bamboetuin en een spiegeltuin. Bijzonder zijn de zogenaamde ‘follies’ ,gebouwtjes die er enkel als versiering staan. Er zijn er 35 van te vinden in het gehele park.  Heel leuke plek om met de kids te doen.
City's on the move
Drijvende tuinen op de Seine
De lichtstad blijft innoveren en is een nieuwe attractie rijker: vijf drijvende(!) tuinen op de Seine.  Je vindt ze ter hoogte van Pont de l'Alma in het zevende.
Ze maken deel uit van een grootschalig project om de Seinekaaien weer verkeersvrij te maken en terug te geven aan wandelaars en fietsers.
Zo veranderde deze rechteroever sinds 2012 van een drukke autostrade naar een 3 km lange boulevard van rust met de drijvende tuinen, klimmuren, kinderspelletjes en sportattributen.
Het contrast kan niet groter zijn.  
Je zou zowaar zin krijgen om te starten met joggen-wat er overigens veel mensen blijken te doen in Parijs.
Er zijn hier allezins genoeg verborgen hoekjes te vinden voor mooie momentjes.  
Nieuwe stadslong voor het 1ste
De Hallen van Parijs waren 800 jaar lang het commerciele hart van Parijs maar werden in 1970 afgebroken en verplaatst naar de rand van de stad wegens de logistieke problemen die al die handel met zich meebracht.  Wat overbleef was een leeg terrein (‘Le Trou des Halles’).  
April vorig jaar opende hier een nieuw, architecturaal gebouw van vijf verdiepingen hoog bovenop het drukste metrostation van Europa.
Deze volledige make-over met zijn markante Canopée -letterlijk 'het bladerdak'- en de aanleg van een groots opgezet park -in uitvoering-kan het niet anders dan dat deze plaats weer zijn centrale plek opeist in het 1ste arr.
De toekomst
Er staat veel op stapel en dit mee beleven is opwindend.  Misschien overleeft onze planeet de mens dan toch nog?

Geschreven op 6 Januari, 2017 Delen op facebook
Wij delen uw e mail met niemand.