10 JAAR VENNOOTSCHAP, KRONIEK VAN EEN ONDERNEMER

2017! Dit jaar vieren we met de vennootschap ons 2de lustrum.  Een tinnen jaar in huwelijkstermen.

Na studie van communicatiebeheer startte ik als kantoorbediende.  Een mooie carrière lag in het verschiet, maar ik had geen zittend gat.  En Sta-werkplekken waren nog niet ingeburgerd, dus moest ik wel iets doen…

Mijn eerste business was trouwens de verkoop van snoepgoed en frisdrank in de lockers van mijn middelbare school, oogluikend gedoogd door de directie wegens het ontbreken van een automaat.   Na het zien van mijn succes heeft het schoolbestuur het jaar erop beslist om zelf aan de vraag te voldoen.  Exit business 

10 JAAR VENNOOTSCHAP, KRONIEK VAN EEN ONDERNEMER

Ik startte in 2001 met avondschool tuinaannemer bij Syntra en besliste al snel om als zelfstandige in bijberoep aan de slag te gaan.  De avonden, de weekends,…

Ik kreeg van mijn lieve oma een kleine lening waarmee ik een oude camionette C25D kocht, een remorque (die niet kon kippen wegens te duur) en wat klein materiaal.

Op de oude Citroën prijkte in het groot en vol trots: Botaniek Tuinaanneming. 

Ik was gelanceerd en ging tuinieren! 

Tot de vraag opnieuw te groot werd en ik méér tijd moest zien te vinden.

Dankzij loopbaanonderbreking kon ik het risico toch wat beheersen om de grote sprong te maken als Zelfstandige In Hoofdberoep.  

Jaren later wou ik de lening terugbetalen aan mijn lieve oma maar die weigerde dat.  Ze zag dat het geld goed gespendeerd was en was trots op me.

Het bedrijf bleef groeien dus werd er personeel in dienst genomen.   Mijn eerste werknemer! WOW.   Om de groei in goede banen te leiden (en eerlijk gezegd ook de fiscale aan-slag-en) richtte ik mijn vennootschap op.  Dit was 2007.

BVBA Cobbaert Christoph luidt de toen bedachte naam.  Ik was toen nog niet zo creatief:)

Na een anonieme tip van Henk Vanhee;) kon ik me vestigen in een oude loods te Wulpen.  Ideaal gelegen, op de grens van Kust en Polder, dicht bij onze klanten en vlot bereikbaar.   Ik kon er 3/5de van een loods kopen.

Wat een ruimte!  Dit na omzewervingen via mobiele loods (grote camionette dus ;), huur van garagebox, …  Ik dacht met deze nieuwe plaats gebeiteld te zitten voor het leven.

Niet dus.  De ruimte werd wéér te klein want er kwamen extra machines en het wagenpark werd uitgebreid samen met het personeelsbestand.

De andere 2/5de was het knusse huis van 2 paarden.

Part-time, want meestal zaten ze buiten.  Sympathieke beesten, dat wel,  maar ik kon die plek beter gebruiken.  Ik was zelfs bereid ze te delen met hen 

Deeleconomie was dan ook nog niet ingeburgd dus ging ik op kousenvoeten (figuurlijk dan) de onderhandeling aan om dit deel bij te kopen, met een stukje grond erbij.

De sympathieke eigenaars gingen akkoord en zo kon ik van de loods 1 geheel maken.

En dat er grondig werd gerenoveerd.  Ja, zelfs met een kantoor in (Exit energieverslindende werfkeet, jij lelijk ding!).

Ondertussen zijn we dus 10 jaar verder.  Het is al een hele weg geweest en rijk ben ik nog niet;)

Toch niet in valuta’s.  Wel in ervaringen (goede en slechte).

We hebben al veel watertjes doorzwommen maar 1 ding blijft branden: de passie voor mijn beroep en het verlangen als ondernemer iets blijvends op te bouwen en te verbeteren.

En wat trots bij het terugblikken, dat mag toch ook eens, niet?

Binnenkort meer nieuws,

Groet, Christophe