HOE HOU IK MIJN GAZON IN TOPCONDITIE?

Klanten vragen me vaak naar onderhoudstips voor hun nieuw aangelegd gazon. Of naar technieken om hun oude grasmat grondig te renoveren. Hier is mijn favoriete devies “Alles wat je aandacht geeft groeit” Want je gazon mooi houden vergt wel wat aandacht.

HOE HOU IK MIJN GAZON IN TOPCONDITIE?

En hoewel niet iedereen de behoefte voelt om een perfecte Green te hebben zijn er toch wel een paar basistips die ik je hierbij graag meegeef.

In het vroege voorjaar behandel je het gazon met een anti-mosproduct (bvb. Feramos).  Dit is eigenlijk een ijzermeststof, de opvolger van grootvaders ijzersulfaat.

Even later, bij het begin van de lente,  kan er worden geverticuteerd . Hierbij wordt met een machine de ontstane viltlaag van oud gras, humus en mos mechanisch verwijderd.  Zo ontstaat ruimte voor nieuwe grassprieten.  Dit kan je nog bevorderen door bij te zaaien.  We gebruiken hiervoor een speciaal mengsel bestaand uit snelkiemend gecoat graszaad.

En omdat je anders vooral de vogels een plezier doet, dekken we de nieuwe graszaadjes af met een laag Topdressing-substraat.  Zo verhoog je het kiemingsgehalte.

Water hoef je niet te geven want moeder natuur bedacht speciaal voor onze gazonwerken de Maartse buien en Aprilse grillen.

Dit is ook het moment om een eerste bemesting op het gazon te zetten.   Het is voorjaar, dus we willen Groei en Groen! Kies voor een meststof met hoog stikstofgehalte, bvb. Floranid gazonmeststof van Compo.  Goed voor 3 maanden een frisse Green.

Na 3-tal weken kan je vlijtig beginnen maaien.  En euh..probeer die ene beurt op jaarbasis niet over te slaan door je gazon extra kort af te rijden, uw dierbare grasmat heeft hier geen deugd van  

Rond juni is het tijd voor een 2de bemesting.   Ook kan je tussendoor onkruid wieden als je er de noodzaak toe voelt (werkt sterk therapeutisch ;)) of je kan de 2-zaadlobbigen behandelen met Bofix.

Tijdens de droge zomermaanden kan je grasmat wat extra water gebruiken.

Als de herft komt kijken is het tijd voor voor een 3de bemesting.   Hier opteren we voor een slow-release meststof die je grassprietjes van voeding zal voorzien tijdens de aankomende wintermaanden.

Om mosvorming tegen te gaan en actief bodemleven te stimuleren wordt in de winter kalk gesmeten.   Wij gebruiken zeewierkalk.  Deze geeft traag zijn stoffen af want een echte PH-piek willen we vermijden.

Hoewel onze zandgronden van nature veelal zuurder zijn dan kleigrond is het toch wel nuttig  de effectieve PH-waarde van uw bodem te (laten) meten.

En dan begint alles opnieuw, mooi toch? 

Contacteer me gerust voor verder advies.

Comment pouvons-nous vous contacter?